Германският канцлер Ангела Меркел е недоволна от това, как гърците охраняват границата на ЕС.

В реч пред конгреса на Християндемократическия съюз в Берлин Меркел призова Гърция да пази по-ефективно външните граници на Европейския съюз.

По думите й, не е налице отговорността, която Атина трябва да поеме в това отношение.

Меркел поиска, също така, диалог с Турция, през чиято територия е другият огромен поток от мигранти. Канцлерът дори призова спешно да се засили диалогът с Турция.

Използвайки трибуната на конгреса, Меркел за пореден път обяви, че в Германия ще могат да останат единствено мигрантите, които се нуждаят от закрила, тъй като бягат от война.
Онези, които не нямат нужда от закрила, а идват тук по икономически причини, колкото и разбираеми да са техните основания, не могат да очакват да останат при нас.
И ако не заявим ясно това, няма да сме в състояние да окажем необходимата закрила на онези, които се нуждаят от нея, изтъкна Меркел.

Коментира се, че Меркел е имала предвид кандидатите за убежище от Балканите.

Този въпрос бе засегнат остро преди дни и от шефа на Еврокомисията Юнкер.
Той в прав текст обяви по време на обръщението си към Европарламента, че страни, които не искат да попаднат в бъдещата листа на „сигурните", което означава, че техни граждани няма да могат да претендират за бежански статут, ще се простят с шансовете за членство в ЕС.

Меркел отхвърли критиките на своя консервативен съюзник, като заяви, че приемането на десетките хиляди мигранти, които се бяха струпали в Унгария, е било правилното решение.