Безмълвно и 100% единодушно депутатите приеха подуправителят на БНБ Цветан Гунев да бъде снет от длъжност. Без никакви дебати всичките 108 гласували народни представители се обявиха „за" доскорошният ръководител на банковия надзор да не може повече да заема този пост.

Припомняме, че едно от първите действия за тази година на парламентарната правна комисия беше именно да приеме с единодушие освобождаването от поста на подуправител на БНБ и ръководител на „Банков надзор" Цветан Гунев. Той бе освободен и от родния  Апелативен съд при повторен опит, след като магистратите прецениха, че служебното му положение предполага възможност той да влияе на служителите на БНБ, които са свидетели по делото срещу него, както и да манипулира евентуални доказателства. Името на Гунев се свърза с процес пред Темида още през лятото в началото на скандала с КТБ, когато се заговори за източване на 206 милиона лева от банката. Обвинението срещу доскорошният подуправител на БНБ е, че не е упражнил предвидените в длъжността му функции на банков надзор, с което е „проспал" финансовата дупка в КТБ.

След като Гунев официално бе снет от поста си от народните представители, сега е редно управителят на БНБ Иван Искров да направи свое предложение за нова личност, която да заеме позицията. След това парламентът трябва да даде гласовете си за неговата номинация.