Камион с умрели от глад крави докараха пред земеделското министерство в София протестиращите срещу липсата на държавна помощ млекопроизводители.

Те са от фермата на Андриан Цаконски от врачанското село Търнава.

Исканията на млекопроизводителите са субсидии по 350 лв. на крава, 210 на юница, 370 на биволица, 40 лв. на овца, 30 на коза.

Ако те не бъдат удовлетворени, има опасност отрасълът да бъде ликвидиран.
При това положение цените на вносните стоки ще бъдат двойни, заявяват от асоциацията.

В късния следобед земеделският министър Кабил се срещна с представители на протестиращите.

По думите му 45 млн. лева са общо държавните помощи за земеделие, предвидени по план сметката на Държавен фонд "Земеделие".

24 млн.лева от тях ще бъдат предоставени като субсидия за мляко и подпомагане на националния генофонд.

Остатъкът от 21 млн. лева ще бъде предвиден за средства по регламент 1535 на ЕС от 2007 г. - de minimis, съобщи министъръ.

Млекопроизводителите поискаха веднага да стартира целевата субсидия за произведено и продадено качествено мляко, която Управителният съвет на Държавен Фонд „Земеделие" разреши в размер на 0.20 лв. за литър качествено краве и козе мляко и 0.25 лв. за литър качествено биволско и овче мляко, поискаха присъстващите на срещата млекопроизводители.
Представители на други организации на млекопроизводителите, които наскоро също имаха срещи с министър Нихат Кабил, обаче настояват субсидията да се изплаща от 1 март 2008 г.

Отново бе съобщено, че субсидията ще се изплаща до изчерпване на заделените средства. Млекопроизводителите ще могат да кандидатстват по мярката всеки месец.

По "регламент 1535" всяко стопанство, изпаднало в бедствено положение, има възможност да получи до 7500 евро.
Срокът за подаване на заявления за субсидиране на генофонд е 21 януари, напомни зам.-министър д-р Светла Бъчварова.

10 800 000 лв. са средствата, които България има право да отпусне за подпомагане на млекопроизводителите.

Ресурсът не може да надвишава 20% от държавните субсидии спрямо тези, които е отпускала в годината на присъединяването си към ЕС, каза министър Нихат Кабил и  представи данни за субсидирането в сектор животновъдство за периода 2001 - 2007 година.

Ако България не изпълни условията, записани в договора на страната за присъединяване, ще бъдат наложени санкции.

В понеделник в Министерство на земеделието и продоволствието ще се проведе работна среща, на която ще бъдат обсъдени възможностите за нотифициране на държавна помощ за земеделските стопани.