Руският газ няма разумна алтернатива, която да покрие нуждите на Европа от енергия. Това каза германският министър на икономиката Зигмар Габриел.

"Много от хората действат, сякаш има много други източници, от които Европа може да получава своя газ, но това не е така", заявил Габриел пред "Нойе оснабрюкер цайтунг".

Според Габриел зависимостта на Германия от руския газ трябва да бъдат мотив за търсенето на диалог по украинския въпрос и за това да не се допуска допълнителна ескалация на настоящата криза с Русия.

По думите му, Русия е изпълнявала своите задължения по договорите си дори и в най-тъмните времена на Студената война.

Германия внася около 35% от газа си от Русия.

Междувременно Европейската комисия не очаква прекъсвания в руските доставки на газ заради кризата в Украйна, е казал източник от комисията, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Темата за енергийните доставки „ще се обсъжда на предстоящата среща на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер и действащия ръководител на енергийното ведомство на Украйна", е подчертал източникът.

ЕС възнамерява да окаже активна подкрепа на Украйна. В момента не очакваме никакви прекъсвания с доставките на руския газ през територията на Украйна", казал той.