На изпроводяк ГЕРБ направи финалната крачка за борба с „дефицита на справедливост" по отношение на имотите, придобити по незаконен път.

Вицепремиерите в оставка - Цветан Цветанов и Симеон Дянков, шефовете на ДАНС Константин Казаков и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев и главният прокурор Сотир Цацаров подписаха Инструкция за взаимодействие между ръководените от тях ведомства във връзка с прилагането на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

През последните няколко години и месеци имаше сериозни препоръки от Европейската комисия за създаването на законодателство, което да съответства на препоръките им, отбеляза вътрешният министър в оставка Цветанов.

Той припомни колко много работа е била свършена от парламента, колко много дискусии са проведени, колко много срещи с правната комисия са се състояли покрай изготвянето на закона за конфискацията.

Знаете колко бяха сериозни дебатите в българския парламент, но когато законодателството е факт трябва да се реализира, категоричен бе Цветан Цветанов.

И петимата, подписали Инструкцията, дружно заявиха, че този документ е изключително важен етап в работата между институциите и изразиха надежда, че ще бъде постигнато качествено взаимодействие между институциите.

Това е изключително важен акт, който трябваше да изпълним, не само защото бяхме задължени по закон, но и защото комисията вече е в пълен състав, коментира след подписването в Министерски съвет шефът на бившата комисия „Кушлев" Пламен Георгиев.

Той бе категоричен, че не може да се говори за високи резултати, ако няма добро взаимодействие между отделните институции. Той изрази надежда и че ще постигнат резултати, с които справедливостта да възтържествува и да се преодолее този дефицит на справедливост, който се усеща сред обществото.

Най-важното е хората да видят и да усетят, че държавата ще бъде безкомпромисна към всички случаи с незаконно имущество, отсече още Георгиев.

Главният прокурор от своя страна намекна, че най-важното е, че вече е създаден работния механизъм за отнемане на престъпно имущество. По думите му, от особено значение сега е създаването на междуведомствените групи, както и взаимодействието между комисията и прокуратурата.