Над 50 души се събраха пред сградата „Дом на нефтохимика" минути преди официалния старт на редовната сесия на бургаския местен парламент.

Гражданите са представители на местния бизнес и протестите им са срещу наредбата, която се очаква да се приеме по време на заседанието за преместваемите обекти, съобщава Burgasutre.bg.

Според поправката в настоящата наредба представители на едрия бизнес ще могат да изкупуват всеки един преместваем обект, тъй като ще отпадне въведеното ограничение един павилион - един търговец.

Протестиращите смятат, че поправката ще обрече близо 500 собственици на павилиони за пакетирани стоки и тютюневи изделия на глад. Това ще даде възможност на големите вериги да изкупуват преместваемите обекти. В случая веригата „Lafka", която агресивно завзема територия в града и вече разполага с 8 обекта, с размер два на два метра.

Протестиращите извадиха тежката артилерия от шумни инструменти и с викове и транспаранти останаха повече от 15 минути пред сградата. Точката e сред първите, които предстои да се гледат днес. По време на нея за изказване се е обявил един от основните инициатори на протестите - председателят на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес - Николай Димитров, който беше заедно с протестиращите бургазлии. В случай, че съветниците я гласуват, то протестите на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес ще продължат.

Протестиращите нахлуха в залата при съветниците и осуетиха началото на сесията. От близо 60-те излезли на улицата тази сутрин представители на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес, около 10 станаха част от заседанието. Подвикванията им обаче разгневиха председателя на местния парламент - Константин Луков и той обяви, че начало няма да бъде поставено, докато в залата не настъпи тишина.

Все пак местните парламентаристи в Бургас приеха промените, които търговците на дребно оспорват. Идеята е да се създадат равни възможности за всички търговци, които участват на пазара в Бургас, независимо дали са дребни или по-големи, обясни общинският съветник Димитър Людиев, цитиран от Нова телевизия.

Търговците обаче са убедени, че промените не са в тяхна полза. „Обектите ще ги дадат на големите фирми или на техните хора, или на „Лафката", смята Стойко Стойков.

Хората недоволстват и заради това, че преди 3 години са инвестирали хиляди левове, за да модернизират павилионите по изискване на общината. След близо 2 часа дебати в залата все пак Общинският съвет в Бургас разреши един търговец да има повече от един павилион.

„По този начин ще погребат стотици фирми, които изхранват стотици семейства. С това решение на общинската група на ГЕРБ в Бургас за пореден път доказаха, че са протежета на Делян Пеевски", смята Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на дребния  и среден бизнес -Бургас.