Днес тютюнопроизводителите излизат на протест на площада в Хаджидимово. Причината е недоволството им от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн, предаде БНР.

Според един от недоволните производители - Иван Сабахлъков проблемът е, че се прилага се двоен стандарт за едни пари, определени за една и съща работа, свършена по едно и също време от едни и същи хора. До 2 тона предаден тютюн ще се дават 3 лева за едните хора, а над 2 тона, който е произвел, ще му се дават 2 лева. Няма никаква логика, коментира Сабахлъков.

Засегнати са над 1800 производители, предимно на тютюн, сорт басми.

Сабахлъков заяви, че се разграничават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Тези хора казаха, че всичко е справедливо. Може ли да бъде справедливо, когато са ощетени толкова много хора, възмутен е производителят.

В Хаджидимово тютюнджиите днес ще приемат декларация, която ще изпратят до българските и европейски власти. Те ще настояват да се преразгледа начинът, по който се разпределят средствата от държавната субсидия.

Производителите са готови да стигнат и до съда, ако няма отговор на техните искания.