Президентът на Абхазия Сергей Багапш определи като неприемливо предложението на грузинския президент Саакашвили за неограничена автономия в състава на Грузия.

Народът на Абхазия направи своя избор на референдум за независима държава. Затова предложенията на Саакашвили дори не сме ги обсъждали, подчертава Багапш, цитиран от „Новости".

Единственото, което можем да направим, е да започнем преговори с Грузия за подписване на споразумение срещу повторно начало на престрелките и за извеждане на всички грузински военни от горната част на Кодорското дефиле, подчертава абхазкият президент.

В предложението на Михаил Саакашвили освен неограничената автономия се включва и вицепрезидентски пост за лидера на Абхазия с право на вето върху всякакви промени грузинската Конституция и законодателство.

В коментар на изказването на Саакашвили, че в момента Русия не е посредник между Грузия и Абхазия, Багапш подчертава, че Русия е имала и ще продължи да има право да се занивама с уреждане на грузино-абхазкия конфликт.

Русия установи мир и стабилност в Абхазия, прилагайки максимални усилия за това, а заявлението на Саакашвили, както винаги е едностранно и направено специално в навечерието на натовската среща на върха в Букурещ.

Това е поредният PR-ход на Саакашвили, надявам се руските миротворци и за в бъдеще да са в Абхазия, заявява още Багапш.

В момента мирът в зоната на грузино-абхазкия конфликт се поддържа от колективни сили на ОНД, организирани от руските военни. По този повод в Тбилиси нееднократно са настоявали за променяне мандата на контингента.

Припомняме, след обявяването независимостта на Косово Абхазия и Южна Осетия поискаха също независимост и призоваха Русия да им помогне и подкрепи.