ГЕРБ с нов ултиматум към властта - отменят Закона за МВР и за Сметната палата и опозицията се връща в пленарна зала.

След заседание на парламентарната група Бойко Борисов изтъкна, че това са два изключително маловажни закона за обществото.
Една година „Атака", БСП, ДПС и независимите депутати на г-н Бареков работеха в пълен синхрон в този парламент, нито едно предложение на ГЕРБ не беше прието, как така в последната седмица ГЕРБ им стана толкова важен, заяви лидерът на опозицията.

Миков почти закри 42-ото Народно събрание
Още...

С тези игрички приключихме, закани се той. По думите на Бойко Борисов след консултациите при президента ГЕРБ започнали да изпълняват постигнатите договорки, но срещу партията се отприщила вълна от критики.

Той коментира, че с предложението си за актуализация кабинетът признава катастрофата. Това, което признаха вчера, е чудовищно, недоволен е Борисов. За една година те нанесоха непоправими щети, допълни лидерът на ГЕРБ.

Партията отново иска оставката на Иван Искров и заместника му Гунев, който е в отпуск.

Борисов се извинява, че вчера с гласовете на партията му е минала на първо четене „цензурата" за говорене срещу банките. Както се събраха за закона за МВР, за закона за Сметната палата, да си поканят „Атака", така, както една година им правеха мнозинство, да си гласуват, да си изконсумират всичкото управление тази тройна коалиция плюс независимите депутати на г-н Бареков и да не се оправдават с ГЕРБ, настоя бившият премиер.

Партията ще влезе в зала само за оставката на кабинета. Опозицията не е съгласна с предложената актуализация на бюджета на НЗОК.  Лидерът на ГЕРБ настоява да се приемат предложенията на партията му. Не искам да нося нито активи, нито пасиви от една година от тяхното управление, категоричен е лидерът на опозицията.

Бойко Борисов заяви, че иска да даде глътка въздух на болниците за години наред. Това обаче нямало как да стане при сегашните разчети на мнозинството. Попитан дали не изнудва мнозинството, той отговори: „Изнудвам ги, защо те ме изнудваха една година? Ние имаме условия. Нашите избиратели казват- защо  вие се пришивате с БСП и ДПС  в последната седмица, защо те не си актуализираха бюджета преди две седмици".

Той настоя Корнелия Нинова, Волен Сидеров и Лютви Местан да обяснят кризата в болниците на пациентите. 200 милиона лева за нищо не стигат, категоричен е той. Борисов е убеден, че следващият кабинет ще вдигне тавана на дълга, ще вдигне дефицит в истински размер. Крахът не е голям, а много голям, смята Бойко Борисов.