Американски официален представител съобщи, че Белият дом ще даде 1 милиард долара енергийна помощ за Украйна, съобщава „Франс прес".

Представители на делегацията на американския държавен секретар Джон Кери, която пристигна в Киев за разговори днес, информираха, че САЩ ще помогнат на Украйна с 1 милиард долара като част от международен заем.

Също американски представители съобщиха, цитирани от Ройтерс, че е „много вероятно много скоро", в рамките на дни или седмици, Вашингтон да наложи санкции на Русия.

Стана ясно също, че Белият дом изпраща американски екип в Киев тази седмица да работи с властите за уточняване на откраднатите активи и за управление на икономическия натиск, над който е надвиснал Киев. Финансовото министерство на САЩ ще настоява в Украйна да се проведат икономически реформи, да се проведат свободни и честни избори, борба с корупцията и възстановяване на откраднати активи, и противопоставяне на „мотивираните политически търговски действия" на Русия.

Визитата на Джон Кери в Киев има за цел да покаже американската подкрепа към новото украинско правителство.

По-късно Джон Кери поднесе цветя за убитите на Майдана и заяви на площада: „Ние ще ви помогнем. Помагаме ви. Президентът Обама планира повече помощ".

Припомняме, по-рано стана ясно, че Украйна взема заем от 610 млн. евро от ЕС.