Двоен скок в броя на имигрантите от България и Румъния за една година е регистриран във Великобритания. Официалната британска статистика сочи, че българите и румънците, които от януари вече имат пълен достъп до трудовия пазар на Острова, са се увеличили над два пъти за последната година - от 12 на 28 хиляди души, съобщава БНР.

Нетната миграция в Обединеното кралство - разликата между хората, пристигащи и напускащи страната - е отбелязала съществен ръст. От март 2013-а до март 2014-а година тя се е увеличала от 175 хиляди на 243 хиляди души.

Две трети от тях са граждани на страни от ЕС. Било е установена също така, че 26,5% от бебетата, появили се в Англия и Уелс през миналата година, са от майки, които са били родени в други държави.

Антиимигрантското лоби използва данните, за да поднови критиките към правителството, че не прави достатъчно, за да опази Великобритания от неконтролируем наплив на чужденци.

Представители на антиевропейската партия ЮКИП, която миналата година проведе кампания срещу отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци, посочиха, че властите не се вслушват в исканията на хората. Те предупредиха, че голямата миграция подбива заплатите на британските работници и води до недостиг на места в училищата.