Първият вицепремиер на Украйна - Сергей Арбузов не изключи провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори като възможен изход от политическата криза в страната, предаде Би Би Си.

По думите му, всички страни в конфликта би трябвало да седнат на масата на преговорите.

Представители на опозицията във Върховната рада заявиха, че са готови да прекъснат правомощията си, но при този вариант на развитие на събитията е трудно да се предвидят последствията.

Премиерът на страната Николай Азаров от своя страна заяви, че представители на позицията може да влязат в комисията, разследваща разпръсването  на протестната акция на киевския Площада на независимостта на 29 ноември.

Бившите президенти на Украйна Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко заявиха, че страната се намира на ръба на дълбока политическа криза, която застрашава териториалната й цялост и независимост.

На Площада на независимостта в Киев за поредна вечер се събраха хиляди привърженици на евроинтеграцията, настояващи за оставката на президента Виктор Янукович и на правителството, и за провеждането на извънредни избори.

Кореспондентът на news.bg в Киен Георги Коларов по-рано съобщи, че някои от протестиращите около него от 10 дни не са се прибирали вкъщи. Те спят и се хранят на Майдана, в името на общата цел Украйна да поеме по пътя към Европа.

Протестиращите са предимно млади хора, които скандират "Бандитите вън!" по адрес на Янукович и Азаров.
Като цяло настроението е ведро и демонстрантите показват интелигентно поведение.

Очаква се всички опозиционни партии, включително "Наша Украйна" на бившия президент Юшченко, обединената опозиция на Юлия Тимошенко, партията на Виталий Кличко "УДАР", както и редица по-малки опозиционни партии да излязат с план за общи действия срещу правителството.