Няма да има нито подялба, нито федерация на Република Македония.

Това заяви лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев във връзка с изразената от руския външен министър Сергей Лавров позиция, че страната ще бъде поделена между България и Албания, цитиран от БГНЕС.

Преди два дни пред горната камара на руския парламент Лавров заяви, че македонските събития твърде грубо се управляват отвън.

Сега вече се водят разговори за това, че е необходимо Македония да се федерализира още по-дълбоко и дори се лансират идеи да бъде разделена: една част да бъде дадена на Албания, друга част - на България, избухна той.

Външният ни министър Даниел Митов реагира остро на изказването на руския си колега Сергей Лавров.

Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България, се казва в позицията на външното ни ведомство.

Заев не остана безмълвен след разразилия се спор.

„Това, което нашият народ много ясно демонстрира, както на 17-ти този месец (по време на националния граждански протест, бел.ред.), но и седмица преди това в Куманово (където се стигна до въоръжен инцидент с много загинали, бел.ред.) е в пълна противоположност с твърденията на Лавров. Македонският народ никого както досега в историята не е бил по единен и по сплотен", изтъкна Заев.

Според него народът е обединен около исканията за възстановяване на универсалните ценности - демокрация, свобода, справедливост и бъдеще за всеки.

Именно тази сплотеност и единство на всички етнически общности ми дава кураж. Искам да подчертая, че няма сила, политически мотив или нещо друго както в страната, така и навън, което може да наруши това единство", заяви още опозиционният политик и изрази надеждата, че македонските политици ще бъдат достатъчно отговорни, за да използват това единство, за доброто бъдеще на Македония.