Този документ се радвам, че излезе на бял свят. Благодаря на тези, които по достоен начин стартираха публичния дебат в страната за това какво ние искаме да постигнем като член на НАТО и как виждаме сигурността по света. С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев коментира качената на сайта на Министерство на отбраната версия на позицията на България спрямо Русия за предстоящата среща на НАТО в Уелс.

В момента има работна версия, изготвена от уважавани експерти. Тя тепърва ще се превърне в официална версия. Тя е на сайта на МО, за да може по демократичен начин да се чуят възможно повече гледни точки, смята Плевнелиев. По думите му за него е важно като държавен глава България да има легитимна позиция и да излезе на срещата с ясна и категорична позиция как виждаме нашето място и решаването на проблемите по света. Правителството тепърва предстои да свърши своята част от работата, като тази работна версия се приеме от Съвета по сигурност към Министерски съвет, със сигурност МО тепърва ще работи с дебати по тази версия, смята президентът.

Аз не съм чел стратегията, но нямам против начина, по който бе постъпено. Политическите оценки са взети изцяло от официалната позиция на НАТО и на главния секретар. Съветвам българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералният  секретар на НАТО, оценката му не се различава от написаното от родните експерти, апелира държавният глава.

До 4-5 септември има още много работа за вършене, експертите трябва да защитят тази версия и МС да приеме своята версия. После ще чуете и моите забележки, не мога да работя по превдарителни версии, да спазваме йерархията в държавата. С тези думи Плевнелиев отби въпросите за това дали той има критика към написаното.

Служебното правителство е на България, обяви президентът, запитан дали то не е продукт на ГЕРБ, каквито критики се отправят напоследък. Това е едно правителство с амбициите не само да правим избори и нищо друго, а да спазва законите в държавата, които казват, че то е нормално правителство с пълни функции, с изключение на това,че няма законодателна инициатива.

Статистиката сочи, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. Служебното ще назначи едва няколко стотин, прецени Плевнелиев. За него това е доказателство, че то действа експертно и надпартийно. В него има от крайно леви до крайно десни, погрижих се да покрия целия спектър на българското общество. То е добре скроено, действа и доказва, че е надпартийно, отсече президентът.

За да докаже добрите решения за нови назначения на правителството, Плевнелиев даде пример с новия стар шеф на митниците Ваньо Танов. Аз ще ви кажа, че не познавам друг шеф на Агенция „Митници" в цялата история на демократичния преход до сега, който да е сложил рентгени на всички граници, измервателни уреди на всички тръбопроводи, пристанища, на десетки хиляди безиностанции, и не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него. В един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен нарочно, когато митниците са неефективни, посочете ми една по-достойна кандидатура и с удоволствие бих я приел. Става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробитият бюджет и приходи, които ще бъдат ревизирани с актуализация - без такава няма да минем, аргументира се държавният глава.