Един работник е загинал, а друг е пострадал при производствена авария в Рудник Трояново на мини "Марица Изток", казаха за news.bg от Главната инспекция по труда.  

Аварията е станал малко преди 11.00 часа.

При смяна на регулираща ролка на обръщателна станция са се скъсали обтягащите винтове. Машината, която тежи над 50 тона, се е преместила с голяма сила 4 метра назад и е ударила 37-годишния Красимир Георгиев. Той загива на място.

Неговият колега - 43-годишният Христо Драганов, е получил контузия на единия крак. Двамата са машинни шлосери в рудника и са извършвали рутинна задача по смяна на ролката.

Съдебна медицина ще установи причината за смъртта, но не е изключено тя да е настъпила от удар в главата с инструмент, който е държал Красимир или от друг предмет.

"Предпазната каска не го е спасила. Направен у инструктаж по безопасност на работата и той е много прецизен, но очевидно има допусната грешка", коментира зам.-изпълнителният директор на дружеството инж. Тенчо Кайряков, цитиран от Икономически портал на регион Стара Загора.

Според него шлосерите са се намирали в критична близост до сменящата се ролка в момента на задвижване на машината и това е причина за смъртта на единия от тях.
До седмици ще бъде готова експертизата на разследващите органи.

Вътрешна комисия, назначена от изпълнителният директор на Мини Марица изток ЕАД инж. Иван Марков, ще разследва фаталният инцидент.

Няма други пострадали при инцидента.

Място е опсетено от екип на Областната инспекция по труда в Стара Загора допълниха от Главната инспекция по труда.