Пропадналият в река Струма участък от главен път E-79 в района на Кресненското дефиле ще бъде отворен на 16 декември, съобщиха от пътната агенция.

По повод коментарите за сигурността на обходния път II-19 през Симитли - Предела - Банско - Г. Делчев за Кулата от АПИ заявиха, че още след бедствието при Кресна е бил направен подробен оглед на този участък при р. Места, до прохода „Момини кули", след което са предприети мерки, предвид предстоящото свръхнатоварено движение.

В двата участъка, в които експертната група установи възможност за създаване на евентуални проблеми, веднага са предприети редица действия.

В първия участък при 66-ти км са констатирани проблеми в банкета до асфалтовата настилка. Образуваните пропадания незабавно са били запълнени с бутобетон, за да се запази настилката. Има съмнения за умишлено нарушаване целостта на пътя.

Във втория участък при 75-ти км. превантивно е насипан скален материал, за недопускане на каквато и да е опасност за пътя.

Поради започналите снеговалежи и ниските температури от агенцията призовават водачите на автомобилите, ползващи прохода през местността „Попови ливади", да са подготвени за зимни условия и да се движат със съобразена скорост.

Трафикът по обходния път ще бъде облекчен след пускането на Е 79 от 16 декември.