Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи подписката на Синята коалиция за сезиране на Конституционния съд по отношение законността на въпроса за изграждането на АЕЦ „Белене".
Това заяви пред money.bg председателят й Красимир Велчев.

Той посочи, че не трябва да се спира демократичната инициатива на гражданите. Ако Синята коалиция все пак събере подписите за сезиране на КС, или най-върховният съдебен орган в страната бъде сезиран по някой от другите възможни начин, ГЕРБ ще изчакат развитието на Конституционното дело, допълни той.

Днес депутатите от Синята коалиция организираха кръгла маса в парламента относно законността на формулирания въпрос за референдума за втората ни АЕЦ. Михаил Михайлов от СДС заяви, че така зададеното питане противоречи на принципа на разделение на властите, както и на Закона за безопасно използване на атомната енергия.
Според член 45 от този Закон органът, който има право да вземе решение за изграждането на нова атомна централа, е Министерският съвет, докато на референдум могат да бъдат решавани единствено въпроси от компетентността на Народното събрание.

По време на срещата в НС стана ясно, че групата на Синята коалиция организира подписка в парламента за сезиране на КС. Тя е била изпратена до парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и независимите народни представители. Юнал Лютфи посочи, че парламентарната група на ДПС трябва да вземе политическото решение дали да вземе участие в подписката.

По всички личи, че опитите на Синята коалиция да събере подписи за сезиране на Конституционния съд от страна на Народното събрание ще бъдат безрезултатни. Това е така, защото за сезирането са необходими 48 подписа на депутати, а Сините имат само 14 депутати и същевременно не получават подкрепа от другите парламентарни сили.

По-рано днес държавният глава Плевнелиев коментира, че предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор.

Според президента, при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация.