21-годишният Христо С. е задържан за убийството на малкия Присиян от Шумен. Това е постановил Шуменският окръжен съд, съобщи на брифинг в града прокурорът Ася Петрова.

Заподозреният е направил пълни самопризнания за тежкото убийство, извършено по особено мъчителен начин между 18.00 и 19.00 часа в неделя на партера на недостроения търговски дом.

Припомняме, тялото на 11-годишния Присиян Иванов бе открито около 18.30 часа вчера в подземията на недостроения Търговски дом в центъра на града.

Според данните на полицията детето е с 8 прободни рани в областта на врата, като при един от ударите е засегнат дори гръбначният стълб.
Открити са и изгаряния по телцето на момчето.

Около 12.30 часа в градинка в централната част на Шумен е открито част от острие на ножа, с който е извършено убийството, съобщиха от МВР.

Окръжният прокурор Ася Петрова уточни още, че първоначално обвиняемият мъж е дал противоречиви обяснения за конфликта, който е възникнал между него и малкото момче. Установено е и че двамата са поддържали приятелски отношения от месец.

Една от версиите е за педофилство.

По думите на шефа на шуменската полиция съседи първо споменали за Христо Кобрата, с когото последно е забелязвано детето.

Младият мъж е страдал от психично заболяване и е посещавал Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Слънчев лъч" в града, информира Дарик.

Приятели на Присиян разказаха, че Кобрата често посещавал детската площадка, на която си играел Присиян, и показвал пистолети.

Припомняме, Присиян Иванов бе обявен за общодържавно издирване на 5 септември. Детето изчезнало на 4 септември.

Около 17,00 ч. на 4 септември Присиян излязъл да играе на детската площадка до кръстовището на ул. "Цар Освободител" и ул. "Панайот Волов" в Шумен. Майка му наредила да се върне вкъщи до 22,00.

Когато не се прибрал до вечерния час, жената го потърсила на мобилния телефон, но детето не вдигнало. По-късно телефонът вече бил изключен. В 00,25 часа жената се обадила в полицията и малко след това Присиян бил обявен за издирване.

При разговор с децата, които се намирали на детската площадка, униформените получили информация, че около 19,30 часа Присиян ги оставил и тръгнал с колелото си към детската площадка на ул. "Янко Сакъзов" в центъра на града. Оттогава никой не го е виждал.