Българите ползват два пъти повече ток за отопление в Европа. Причината най-вероятно се крие, че сме с най-евтиния ток, смятат от Центъра за изследване на демокрацията.

Българските домакинства използват два пъти повече ток за осветление и отопление, отколкото повечето в Европа, съобщи днес на пресконференция Деница Манчева от Центъра за изследване на демокрацията. В същото време газът се използва рядко у нас.

Близо 40 на сто българите ползват електроенергия за домашно потребление, докато този процент в Европейския съюз е едва 22,5 процента. Причината най-вероятно се крие във факта, че България е страната с най-евтино електричество в Европа.  Най-скъп е токът в Дания, но пък е цената на труда там е 34 евро на час.

От ВЕИ сектора твърдят, че добавката за зелена енергия в сметката ни е едва лев и 53 стотинки и по тази причина не може да се твърди, че този компонент оскъпява тока у нас.

Потреблението на дървета за отопление отбелязва ръст през последните две десетилетия. Наблюдава се и тенденция хората да се опитват да намалят разходите си за енергия като са поставят изолация на домовете си. Това е намалило потреблението на ток с 10 на сто.

Според промените в закона за ВЕИ, ще се насърчават малките ВЕИ проекти. По-тежки  изисквания пък ще има за големите ветро- и фотоволтаичните паркове. Експертите твърдят, че увеличаването на ВЕИ в транспортния сектор крие голям потенциал, който най-малко се използва от България и Естония сред европейските страни.