Разследваният за сексуални престъпления Доминик Строс-Кан е подал оставка като шеф на Международния валутен фонд. Това става ясно от цитирано от „Ройтерс" официално изявление на МВФ с дата 18 май.

„Аз отричам най-решително всички обвинения срещу мен", пише Строс-Кан в оставката си. Той обяснява на колегите си от фонда, че иска да отдели всичките си сили на това да докаже своята невинност. По думите му чрез оставката си, той цели да защити институцията, в която работи.

С безкрайна тъга се чувствам принуден днес да представя на борда на директорите оставката си от поста изпълнителен директор на МВФ. Мисля преди всичко за съпругата си – която обичам повече от всичко, - за децата си, за семейството си, за приятелите си.
Мисля също и за колегите си във Фонда – заедно свършихме страхотни неща за последните над три години",
споделя още Строс-Кан.

До назначаването на нов директор на МВФ на поста ще бъде първият заместник на Строс-Кан, американецът Джон Липски.

Шефът на МВФ и френски политик Доминик Строс-Кан беше задържан в събота в Ню Йорк десет минути преди да отлети за Париж заради подадена жалба срещу него за сексуално посегатерлство от камерирека в хотел Sofitel.

В понеделник наказателният съд на нюйоркския район Манхатън остави Строс-Кан в затвора заради опасения, че оако бъде пуснат той ще се опита да избяга във Франция. Спряганият преди избухването на скандала за бъдещ президент на Франция ще се яви днес пред съда, като адвокатите му ще искат отново той да бъде пуснат под домашен арест със специална гривна, която да ограничава движението му.

Във Франция Строс-Кан е един от най-популярните политици и повечето хора смятат, че той е жертва на заговор, чиято цел е да саботира кампанията му за президентския вот през 2012г.