В страните на Европейския съюз се обръща все по-сериозно внимание на проблема със затлъстяването, отбелязва dieti.info. Около 22 милиона деца страдат от наднормено тегло и с всяка следваща година техният брой се увеличава с 400 000.

Като цяло в повечето страни-членки на съюза броят на страдащите от наднормено тегло се увеличи с 50% през последните две десетилетия.

Във връзка с нарастването на броя на европейците, страдащи от затлъстяване, диетите и физическото натоварване станаха приоритет на европейското здравеопазване, заяви еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану. Според изнесените от него данни от новия официален доклад, причините за увеличението са най-вече нездравословното хранене и липсата на физическа активност.

Европейската комисия вече одобри комплексни мерки за борба със затлъстяването. На производителите от хранителната промишленост се препоръчва изготвянето на продукти с малко съдържание на сол и мазнини, предоставянето на разнообразна здравословна храна, а също информиране за безопасността на продаваната продукция.

Препоръката към хората е да увеличат всекидневното си физическо натоварване.