Три нови граждански дела завеждат някои от падналите с асансьор бременни жени, предаде БНР сигналът на една от потърпевшите - Емануела Фролошка, която е директор на фондация "Асансьорна безопасност". Общо шест нови иска ще бъдат подадени днес за инцидента, станал преди 5 години с елеватора в акушеро-гинекологичната болница Майчин дом. Тогава пострадаха 9 бременни жени.

Фролошка обясни, че новите искове са три нови граждански дела, които се завеждат от три от потърпевшите на 2-ри март 2010-а. Тогава те бяха хоспитализирани в болница "Пирогов". След това ще има още едно дело, което се завежда от Вероника Дебурина и нейния съпруг, който е холандски гражданин. Тя и близките й също преживяха този ужас. Ще има и две нови дела, които завеждам лично аз, които са за нанесени материални щети, както и за настъпилата в последствие инвалидизация.

Две дела са спечелени досега, но налице е един куриоз, допълни Емануела Фролошка: Сега към делото на Лидия Димитрова, която спечели делото си на Апелативен съд, има опит, в който да бъде вменено на съдебния състав, че от сумата, която ѝ е присъдена, трябва да бъдат приспаднати онези странни 80 хиляди лева, за които се твърди, че представляват себестойността на съоръжението, което ние сме счупили.

Припомняме, през август 2014 г. в София при падане на асансьор една жена беше в кома, а другата почина още по време на аварията. През януари т.г. мъж падна и почина на място в асансьорна шахта отново в столицата.