Новата световна мрежа - grid, пренася с 10 000 пъти по-висока скорост информация от досегашната глобална компютърна мрежа.
Един филм например ще се тегли за секунди.
Думата grid означава решетка или мрежа, която замества досегашната web - паяжина.
Разработена е от Европейския център за ядрени изследвания - ЦЕРН, който преди години създаде интернет.

С grid ще могат да се предават тримерни изображения, да играят в мрежа стотици хиляди участници и да се използва качествена видеовръзка на цената на обикновен телефонен разговор.
Целта на създаването на решетката е да обработва данните от грандиозния експеримент с най-мощния ускорител на частици в историята.
С него се прави опит да се разбере повече за произхода на вселената, като се имитират условията след Големия взрив.
Опитът ще се проведе през лятото.
Новата компютърна мрежа ще бъде активирана в момента на включване на Големия ускорител на частици.

Щабквартирата на ЦЕРН е разположена край Женева.
В нея преди седем години стартира проектът за новата компютърна мрежа. Огромният обем информация от експеримента с Големия ускорител на частици не можеше да се поеме от интернет, която е създаден чрез свързване на кабели и устройства, първоначално предназначени за телефонни разговори и няма капацитета за високоскоростно прехвърляне на огромни обеми информация.
За разлика от интернет, решетката се изгражда от кабели с оптични влакна и модерни устройства за прехвърляне на информация и така потокът й не се забавя.

В различни части на света са инсталирани 55 000 сървъра, тъй като ако бъдат разположени на едно място електропреносната система на съответната страната няма да издържи.
Очаква се в следващите 2 години броят им да достигне до към 200 000.
"Ако всички необходими за обработката на информацията от експеримента компютри бъдат разположени в ЦЕРН, дори осигуряването на достатъчно електричество ще се превърне в проблем", обяснява проф. Тони Дойл, технически директор на проекта за разработване на новата мрежа.
Затова единственият изход се оказва създаването на нова мощна компютърна мрежа, която да изпраща незабавно данните до научни центрове в други страни.
Тя се изгражда паралелно на интернет.

ЦЕРН е свързана с 11 научни центъра
в САЩ, Канада, Далечния изток, Европа и др. Мрежата се разклонява, за да достигне различни изследователски институции чрез съществуващи високоскоростни университетски връзки.
Благодарение на новата мрежа хората вече няма да използват личните си компютри за съхраняване на информация, а ще я пазят в grid и тя винаги ще им бъде на разположение.
Компютрите, включени в решетката, ще могат светкавично да приемат и предават данни, което ще позволи да се използват едновременно хиляди компютри по целия свят.

Новата мрежа се очаква да реши и най-големия проблем, надвиснал над интернет - задръстването поради претовареност.
Съществуват опасения, че глобалната мрежа може да блокира до две години поради нарастващото търсене на видеоматериали.
Затова надеждата е в grid.

Според Дейвид Бритън, професор по физика в университета в Глазгоу, който има водеща роля в проекта, с новата мрежа бъдещите поколения ще получат възможност да си сътрудничат и комуникират по начин, който днешните хора дори не могат да си представят.

Източник: Saga Technology