„Всеки се движи в своя си посока. Едни са се запътили нанякъде, други не бързат за никъде. Някои са се устремили към своята цел, други не се и сещат да се замислят някъде вървят..." *

Различни хора, но какво е общото? Всеки един от тях/нас/вас сега може да допринесе за това светът да бъде по-добър, само докато се шляе целно или без...
Да бе? Да - „Промени света, докато ходиш" - това е мотото на апликацията за смартфони Walk2Help.
И това даже е измислено от българи... Една от причините, да категоризираме това в секцията „Добрата новина".

Какво е Walk2Help?

Walk2Help е социална апликация за смартфони, която измерва дистанцията, която сте извървели и я превръща във виртуални точки. Можете да използвате тези точки, за да помогнете на благотворителна кауза. Когато нужните точки са събрани, спонсорът ще изпълни обещаното дарение.

Апликацията работи вече година и е създана от студенти от Нов български университет, Технически университет-София и Софийски университет „Св. Климент Охридски"- Ивелин Моллов, Ивайло Хинов, Александър Далемски и Иван Гърбев и ментора Ради Атанасов.
По думите им, Walk2Help цели да намали емисиите въглероден диоксид, отделяни в атмосферата, като стимулира хората да ходят пеша, вместо да използват моторни превозни средства. Спестеното количество въглероден диоксид се отброява от вашия телефон и се запазва в онлайн профил.

Освен, че ставате съпричастни към благотворителни каузи, разбирате и с какво допринасяте за опазването на околната среда.
Резултатът е идеалната печеливша ситуация - докато ходите за здраве, пазите околната среда и помагате на хората в нужда.
От друга страна спонсорите правят своята безплатна реклама в интернет с участието в каузите.

Според интернет страницата на Walk2Help до момента 417 души са извървели общо 3090 км и са помогнали за осъществяването на 5 каузи.
Сред тях са: закупуване на ваксини за приюта в Богров, създаване на библиотека с професионални книги за „Защитен дом Заедно", да помогнем на дома в Нови Хан с олио за готвене. Домът за сираци "Свети Николай" е основан през 1988 г. от Отец Иван, в двора на църквата в с. Нови хан. След големия медиен интерес много хора проявяват желание да помогнат. Това е едни от начините да го направите и да видите резултата.

За другите каузи и повече за апликацията можете да научите на официалната страница на Walk2Help http://bg.walk2help.com/, както и на страницата им във Фейсбук.

И сега след като дойде пролетта и времето за разходки, можете лесно да допринесете за развитието на поредната хубава идея, родена в България. Не коства нищо, освен малко батерия на телефона, но да и без това го зареждате всеки ден.
Ползите от ходенето пеш за човешкото здраве са много. А и дори Джони Уокър е „казал" - Keep on walking...

И ако на Вас тази кауза Ви харесва, но всички околко вас говорят, че това е поредната добра идея, която обаче ще си остане само на думи... не слушайте.

Има една приказка, може би някои от Вас са я чели, други пък - не. Разказва се за едно дете, което по чудо се измъкнало от пожар и спасило братчето си. Никой не проумявал как толкова малко момче може да извърши подобен подвиг. И каква била поуката...
- Малкият Панчо е бил сам.... Не е имало кой да му каже, че няма да успее."**

Та в тази връзка - с малка крачка, започват големите неща...
Няма нищо по-силно от идеята.

* бел. ред. - из „След мръкване", Харуки Мураками
** бел. ред. -  из "Децата били сами", Хорхе Букай, „Приказки за размисъл"