Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че на страната му не са поставяне предварителни условия, за да участва в срещата в австрийската столица Виена. По думите му, няма логична причина да бъдат поставяни такива.

Техеран за първи път бе поканен на подобни разговори. Вчера стана ясно, че страната е приела поканата на САЩ.

Припомняме, че на срещата представителите на Иран, Саудитска Арабия, Турция, Ирак, Ливан, Великобритания, Франция, Германия, Египет, САЩ и Русия обсъждат решаването на сирийската криза и борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава". Тя ще продължи утре.

Зариф проведе отделна среща с американския държавен секретар Джон Кери, предстои и такава с руския външен министър Сергей Лавров. С Кери основно е било обсъдено споразумението по иранската ядрена програма.

Саудитска Арабия обяви по-рано днес, че Иран трябва да приеме отстраняването на сирийския президент Башар ал Асад като част от решението на конфликта в Сирия.
Това коментира външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, докато преговорите между външните министри за кризата в Сирия са в ход във Виена.