Народното недоволство расте и от уста на уста се говори за граждански протести в защита на граничния полицай Михаил Цонков, съобщава burgasinfo.

Припомняме, вчера стана ясно, че Военна прокуратура Сливен е повдигнала обвинение на един от граничните полицаи, който рани смъртоносно турски бракониер на калкан в български териториални води 

При изпълнение на служебните си задължения, бургаският граничар прострелва смъртоносно турския рибар-бракониер. Инцидентът стана в средата на месец април

Сержант Цонков заедно с още един граничар се опитали да арестуват екипажа на турска риболовна гемия, която многократно е навлизала в български териториални води и е нарушавала забраната за улов на калкан.

Турските бракониери не само че не са изпълнили заповедите да напуснат зоната, но дори се опитали да потопят лодката на българските граничари.

Стигнало се до ръкопашен бой. По време на сблъсъка картечният пистолет на Михаил Цонков произвел изстрел и ранил единия от бракониерите, който умира на път за болницата.

Повдигнатото обвинение на Военна прокуратура е "причиняване на смърт по непредпазливост".

Хората са възмутени, че ще бъде съден служител, който съвестно си е изпълнявал служебните задължения.
Според бургазлии Михаил Цонков трябва да бъде обявен за национален герой, вместо да го размотават по съдилища.