Около 2000 имигранти са се опитали да преминат във Великобритания през терминала на френския град Кале на Евротунела през нощта, предадоха световните информационни агенции.

Това се случва за пореден път и често потокът от имигранти през тунела под Ламанша води до блокиране на движението през него.

Влаковете имаха забавяния по 90 минути.

От компанията се оплакаха, че мародерски банди бежанци щурмуват превозните й средства.

"Евротунел", опериращ влаковата линия под Ламанша, поиска по-рано този месец Франция и Великобритания да компенсират компанията с 9,7 милиона евро.

Компенсацията е във връзка с похарчени допълнителни средства за мерки за сигурност, тъй като в последните месеци групи от имигранти се опитват да се качат на влакови композиции и да влязат във Великобритания.

Увеличеният натиск от имигранти в Кале доведе до прекъсване на услугите през юни и може да доведе до допълнително прекъсване на трафика и до допълнителни разходи за сигурност през втората половина на годината. 13 милиона евро вече бяха изхарчени за мерки за сигурност през първата половина на годината, се казва в съобщение на компанията.

Допълва се, че британското правителство вече се е съгласило да върне 4,7 милиона евро, а също така молбата за отделяне на 9,7 милиона евро е представена пред Междуправителствената комисия към тунела.

Към момента до 3 хиляди имигранти, предимно от Еритрея, Судан и Афганистан, са настанени в лагери в Кале.