Американският посланик в Либия Кристофър Стивънс, заедно с други трима служители, са били убити при вчерашната атака в Бенгази, заяви либийски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Източници от охранителните звена са заявили за „Ал Джазира", че посланикът е загинал от задушаване, което е било породено от възникналия пожар след удара срещу консулството.

Той е загинал от задушаване по време на нападението, заедно с двама американци от охраната, допълват източниците от силовите структури.

Eдин от тях е Шон Смит, баща на две деца, който е работил като офицер за управление на информацията.

Други двама от персонала са ранени.

Телата на загиналите са транспортирани до международното летище в Бенгази, откъдето ще бъдат пренесени до Триполи и след това до американската база в Германия.

По време на удара посланикът е бил на кратка визита в Бенгази.

Американският посланик и трима служители са били убити при ракетен обстрел", каза официален представител в Бенгази.

Ромни: САЩ изпраща смесени сигнали на света
Още...

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди смъртта на четирима американски официални лица, включително посланикът в Либия по време на вчерашните атаки в Бенгази. Той определи нападението като скандално, съобщава БиБиСи.

В съобщение от Белия дом Обама заявява, че е наредил да бъдат приети всички необходими мерки за увеличаване безопасността на американския персонал в Либия и всички дипломатически служби по света, съобщава АП.

Във връзка със събитията и смъртта на четиримата американци Вашингтон е взел решение да изтегли дипломатическата мисия от Бенгази.

Държавният глава на САЩ допълни, че атаката няма да се отрази на отношенията между Вашингтон и новото либийско правителство. Той обаче увери: „Бъдете сигурни - справедливостта ще възтържествува. От думите на Обама стана ясно, че САЩ ще изпратят в Либия антитерористичен екип на военноморските сили, който да подпомогне засилването на сигурността в страната".

Либийският вътрешен министър Мохамед Магариеф поднесе извиненията на Либия за убийството на посланика и го определи за малодушен криминален акт.

Стивънс, кариерен дипломат от Американския дипломатически корпус, е в страната в качеството си на посланик от четири месеца. Той пое поста в Либия на 22 май.

Абдел-Монем ал-Хур, говорител на Либийския Върховен комитет за сигурност обяви, че са били използвани гранатомети срещу консулството от близка ферма.

Имаше сериозни сблъсъци между либийската армия и въоръжена група пред американското посолство", изтъкна той. По думите му пътят е бил затворен и охранителните сили са обградили сградата.

Група, наричаща се „Поддръжници на Ислямския закон", е провела атаката в отговор на филм, показващ Мохамед в скандална светлина, съобщава „Ал Джазира".

Припомняме, филм, продуциран в САЩ, стана причина за протести на мюсюлмани пред американското консулство в Бенгази, Либия и посолството на САЩ в Кайро, Египет.

Според тях, този филм е обида за религията им. Той показвал пророка Мохамед в скандална светлина. Според мюсюлманите самото изображение на Пророка е недопустимо.

При атаките в Бенгази въоръжени са нападнали консулството с гранатомети.
По данни на агенциите, събралите се недоволни в Кайро са били хиляди. Полицията се е намесила, за да ги разпръсне.

Демонстрантите са разкъсали и запалили американски знамена и на тяхно място са издигнали черен флаг с надпис: "Няма друг бог, освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Издигнати са били и лозунги срещу опитите за религиозни вражди.

Видни участници в протестите срещу бившия египетски лидер Хосни Мубарак са поискали забрана за филма и официално извинение.

В изявление на посолството се осъждат опитите да се използва свободата на словото като начин да се засегнат религиозните чувства на мюсюлманите.

На стената на посолството се появи надпис: "Ако вашата свобода на словото е без граници, тогава ще приемете и нашата свобода на действие".

Египетската коптска църква също разпространи изявление, в което осъди филма и подобни на него обидни за религиозна общност провокации.