Близо 30% от родителите пушат пред децата си в затворени пространства. Това показват резултатите от информационната кампания „Дишай свободно", реализирана сред четвъртокласниците на 10 столични училища в периода 20.10 - 07.11.2014 г.

Целта на кампанията е децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания. Организатор на кампанията е Българското дружество по алергология (БДА), със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

Резултатите от анкетата сред четвъртокласниците показват, че 98% от децата смятат, че пушенето е вредно, а 73% от тях са отговорили, че вредният навик вече не е модерен.

На въпроса "Имате ли приятели, които пушат" близо 32% от анкетираните ученици отговарят положително. Най-ранната възраст на приятелите пушачи е 9 г., а средната възраст - 27 г. Това е така, тъй като "под приятели" децата съобщават и за свои познати и роднини, много често родители, баба и дядо. Тревожни са данните, че около 28% от анкетираните деца отговарят, че родителите им пушат пред тях в затворени пространства.

Някои от тях споделят, че дори и когато помолят родителите си да не пушат пред тях, те не се съобразяват с тяхното желание.

Според Световната здравна организация страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. По данни на БДА от алергичен ринит в България боледуват около 20 - 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата. Опитът показва, че лечението на алергичния ринит намалява риска за развитие на бронхиална астма, докато около 40% от нелекуваните болни развиват астма.

Приблизително 38% от децата в САЩ са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23.8% са родени от майки, пушили по време на бременността. Във Великобритания около 9% от децата между 9 и 15 години са активни пушачи, а в САЩ децата пушачи са повече от 3 милиона.

В световен мащаб, един на всеки пет ученици (9-12 клас) и около 7% от осмокласниците са активни пушачи. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от хронично обструктивно белодробно заболяване. Според данни на СЗО, към момента в световен мащаб около 5,1 милиона души умират всяка година от употребата на тютюн.