Русия не е заплаха за НАТО, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс фог Расмусен на форум на европейския фонд „Карнеги", предаде ИТАР-ТАСС.

„Не мога да кажа, че Русия в момента се явява непосредствена заплаха. Русия знае, че съществува 5-и член от Вашингтонския договор, съгласно който в случай на агресия срещу една страна на НАТО всички останали държави на Алианса ще я защитят", обясни той.

Базирайки се на тази логика, Расмусен заяви, че НАТО е длъжно да „повиши своите способности за военно сдържане, за да обезпечи убедително своята отбрана".

„Ние не трябва да позволяваме нов замразен конфликт в Източна Европа", предупреди Расмусен.

Той подчерта, че Алиансът трябва да „се изправи твърдо като сила за свобода" и да се подготви да използва военна сила.

Според него Русия е „потъпкала всички правила и ангажименти", които поддържаха Европа мирна от края на Студената война.

По думите му страните членки на НАТО трябва да разберат, че новите предизвикателства за сигурността идват от Русия и „Ислямска държава" и могат да продължат с години.

Расмусен, чиито петгодишен мандат като шеф на НАТО изтича на 30 септември, поясни, че историята учи, че „помиряването не води до мир", а по-скоро „подстрекава" тирани.

За референдума за независимост на Шотландия той подчерта, че не вярва, че изходът от допитването ще окаже влияние на приноса на Великобритания към организацията.