Представители на БСП и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание искане за вот на недоверие към правителството заради провал в антикризисната политика. Вотът е подкрепен от 68 депутати.

Целта на този вот не е смяната на един или друг министър. Това заяви на брифинг в НС лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му вторият вот на недоверие към кабинета "Борисов" цели смяната на една провалена антикризисна политика.

Соцлидерът припомни, че правителството е разработило 2 антикризисни програми и двете не са реализирани. „Ставаме все по-бедни и икономически по-неконкурентоспособни", изтъкна Станишев.

Повод за вота на недоверие, по думите му, са и крайно критичните сигнали от ЕС от последните дни - критичният доклад на ЕК за социалното и икономическо положение в страната и това, че 6 европейски страни блокираха членството ни в Шенген.

Внасяме този вот в момент, в който светът и ЕС излизат от кризата, заяви от своя страна и Лютви Местан от ДПС. Ситуацията в България продължава да се влошава, категоричен  е той. Правителството не може вече да се оправдава със световната икономическа криза, не можеш да се оправдаваш с нещо, което не съществува, подчерта Местан.

Според него криза има само в няколко страни и една от тях е България.

В четвъртък ще бъдат дебатите по вота, а в петък той ще бъде гласуван. От опозицията бяха категорични, че ако този вот не мине, те веднага ще внесат друг вот - за цялостна политика.

Правителството е с изчерпан ресурс, изчерпан е моделът на властта, категоричен бе Лютви Местан.

На 5 страници опозицията е поместила критиките си към правителството. Според БСП и ДПС премиерът трябва да поеме лична отговорност за всичко, което се случва в България. Според двете партии правителството не реализира никакви антикризисни мерки за безболезнено преодоляване на последиците от икономическата криза.

Кабинетът е нанесъл тежък удар върху бизнеса. За по-малко от 2 години, според опозицията, правителството на ГЕРБ е сринало конкурентоспособността на страната със 17 позиции. Държавата в лицето на МВР и Митниците не се справя с контрабандата. Това правителство е вредно за България, категорични са от ДПС и БСП.

БСП и ДПС искат да загубят вота. Това смята зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по повод внесените мотиви за втори вот на недоверие към кабинета.

Според него много може да се говори за успехите на правителството, което според него върви в правилната посока. Затова според него трябва да се внимава много да не се отклоним от този верен път.  Ледът е тънък и всяка грешна стъпка би ни довела до там, че нашите деца да търпят грешките, които ние сме направили, посочи Николов.

Според ГЕРБ опозицията не е избрала правилните мотиви. „Може би г-н Станишев и г-н Доган искат да си изчистят съвестта, за това, което са правили преди и искат да покажат на своя електорат, че все още съществуват", изтъкна Николов.

Той допълни, че опозицията не е показала алтернатива на управлението на Бойко Борисов. „Алтернатива на ГЕРБ няма", категоричен е зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той обеща управляващата партия да излезе на дебатите с много аргументи." Ние икономически стоим много добре, вървим напред", смята още той.

От ГЕРБ са убедени, че вотът няма да мине, защото "всички здравомислещи знаят, че след това следва служебен кабинет и връщане на Тройната коалиция".

Според Николов това не е вот за сваляне на правителството, а е изцяло предизборен вот.

По повод заявката за следващ вот за цялостна политика Валентин Николов коментира: "Шоуто ще бъде пълно до изборите". Категорично няма да има избори 3 в 1, според ГЕРБ.

Припомняме, след консултации БСП и ДПС се разбраха за съвместната си "тактика" срещу управляващите. Двете партии ще атакуват лятно кабинета "Борисов" с два последователни вота на недоверие.Първият ще е секторен вот за провал в антикиризисната политика. Вторият - в разгара на лятото през юли, ще е за провал в цялостната политика.

Лидерът на "Синята коалиция" Иван Костов посочи, че той и съпартийците му подкрепят вота, но все още не са решили как ще реагират по време на гласуването, като е възможно "сините" да напусната пленарната зала.