Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наредил на армията да е в готовност за възможни ракетни удари по бази на САЩ и Южна Корея, предадоха световните информационни агенции.

Заплахите му идват в отговор на използваните по време на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея бомбардировачи Б-52.

Ким Чен Ун "най-после подписа план за техническата подготовка на стратегически ракети на Корейската народна армия, нареждайки те да бъдат в готовност за изстрелване, така че да могат да ударят по всяко време", се казва в съобщение на севернокорейската информационна агенция.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че САЩ приемат напълно сериозно тези заплахи и ще им отговорят.

Според него, страната му е подготвена и за ракетни удари от страна на КНДР.

Той отрече американските действия по време на ученията да са повлияли върху съществуващото напрежение в региона.

Съвместните военни учения, според министъра, не са с цел провокации към противниците, а деклариране на подкрепа към съюзниците, които винаги могат да разчитат на помощ при подобни заплахи.

Северна Корея обяви по-рано, че превантивният ядрен удар срещу САЩ и Южна Корея е част от военните опции на Пхенян.

Припомняме, военните в комунистическата държава обявиха, че поставят в пълна бойна готовност ракетните и артилерийски звена. Страната отново заплаши да предприеме реални военни действия.

Обявеното вчера решение „включва защита на суверенитета ни с превантивна ядрена атака", пише севернокорейското издание „Родонг Синмун".

Вестникът, който е орган на управляващата Работническа партия на Корея, обяви, че изявленията на американските сили в Южна Корея (около 28 хиляди американски войници, б.р.), че са поставили на прицел източникът на военната заплахаот Северна Корея и обявеният от южнокорейските военни план да ударят статуите на лидерите на Северна Корея си е „обявяване на война" срещу Пхенян.

САЩ, Южна Корея и всички военни бази на САЩ около полуострова са в обсега на военните ни цели", пише изданието, допълвайки, че ядрените оръжия са изградени да бъдат изстреляни с натискане на бутон.

Междувременно, без съгласие по споразумението за търговията с оръжие завърши заседанието на ООН.

Северна Корея, Иран и Сирия блокираха приемането му и заседанието бе прекратено. Според тях, то предвижда твърде много рестрикции. Сирия има възражения срещу недостатъчната категоричност по отношение продажбата на оръжие на терористи и други подобни групировки.

От правозащитната организация "Амнести интернешънъл" осъдиха "циничната" им позиция.

Предстои през следващата седмица споразумението да бъде гласувано отново в пълен състав на представителите на страните-членки и вероятно ще бъде прието.