Не сме далече от мисълта в Лекарския съюз някой ден, след поредната изцепка - глупава, тъпа, арогантна - на т.нар. защитници на пациентите, да дадем под съд някои от тези организации и техните ръководители за насаждане на омраза.

По този емоционален начин председателят на лекарската етична комисия проф. Милан Миланов коментира последните реакции около случая на мъжа с ампутирана ръка в Провадия.

Ползвам случая да предупредя много сериозно някои от тях. Страшно мразя хората, които си изкарват хляба от мъката на хората, каза още той, цитиран от zdrave.net.

Според проф. Миланов се насажда омраза между пациенти и медици, а последствията от такива актове са убийствени за здравната система, за пациентите и за цялото общество.

Има нещо изключително важно, а то е доверието между лекар и пациент и разбирането за това, че щом има човешка намеса, са неминуеми и някои отклонения, които в определен брой случаи водят и до смъртен изход. Така е по целия свят, коментира още той.

Миланов изтъкна, че всяка една хирургична интервенция носи своите рискове.

По целия свят лекарите са съдени за грешки, но не е нормално да се иска кръв, отбеляза медикът.

Аз чух съпругата на човека с ампутираната ръка да казва: аз ще убия д-р еди-кой-си, припомни лекарят. За конкретния случай професорът каза, че лекарите не са знаели, че това можело да се случи. Такова усложнение не е имало досега, изтъкна Миланов и допълни, че много  е вероятно този пациент да има съдово заболяване на двете ръце.