На този етап няма информация окончателно да е спрял отвлеченият от сомалийски пирати български кораб „Панега". Това заяви говорителят на параходство „Български морски флот" Атанас Панайотов, цитиран от PRO.BG.

„Щом корабът е в движение това означава, че моряците си изпълняват задълженията макар и под принуда", отбеляза той и допълни, че нашият кризисен щаб има готовност веднага да започне преговорите.

Изпълнителният директор на параходство „Български морски флот" капитан Христо Донев съобщи, че корабът е подминал т.нар. Рог на Африка остров Сокотра и продължава да плава към южния бряг на Сомалия.

До този момент похитителите не са поискали връзка с параходството, но това е нормално, тъй като преговорите започват, когато похитените кораби пристигнат на определеното от пиратите пристанище.

Според Росен Каравачев от моряшката секция на Международната федерация на транспортните работници България трябва да се намеси по-активно в действията срещу сомалийските пирати. Пред БНР той изрази надежда, че всичко ще завърши благополучно.

„Рискът не е голям в сравнение с други региони на света и се надявам, че в рамките най-много на 2 месеца българските моряци ще се приберат в страната", заяви Каравачев.

Припомняме, вчера от МВнР съобщиха, че корабът се движи в посока към т.нар. Рог на Африка със скорост около 10 морски възела, но контакти с екипажа не са установени.

 „Панега" бе похитен в Аденския залив на 11 май около 19 часа българско време. На борда му има 15-членен екипаж от български моряци.

От външно министерство подчертават, че работната група се води от първостепенната цел животът на моряците в плен да бъде запазен и те да се върнат невредими в България.

Във Външно са категорични, че за бързото освобождаване на задържаните български моряци без инциденти е изключително важно да не се спекулира с детайлна информация за кораба, корабособственика, застрахователя и членовете на екипажа.

Коментари по темата и интерпретации на едностранна информация, дори от професионалисти, могат да имат негативно въздействие върху усилията за разрешаване на кризата.

Знае се, че „Панега" е пътувал към Пакистан, за да бъде разрязан за скраб, а екипажът е нает специално за този последен курс на танкера.