Съюзниците от НАТО напълно подкрепят Турция и ще покажат решителността си да защитят съюзниците си, както и да възпрат всички заплахи.

Това заяви Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен преди двудневната среща на външните министри от алианса.

Очаква се на срещата НАТО официално да обяви решението си за предоставяне на Турция противоракетни системи „Пйетриът" поради надвисналата заплаха на турско-сирийската граница.

Турция поиска от съюзниците си подкрепа и ние сме напълно солидарни към Турция. Очаквам по-късно днес съюзниците от НАТО да вземат решение", каза той.

Уверен съм, че ще демонстрираме нашата решителност за възпиране на всички заплахи и защита на нашия съюзник", подчерта той.

НАТО вече обяви, че разгръщането на противоракетната система ще бъде само за отбрана и също така алиансът не подкрепя офанзивни операции и налагане на зона, забранена за полети.

Външните министри ще дискутират и начини за засилване на партньорството на НАТО с други страни по света, което да доведе до по-голяма ефективност.

На друга среща външните министри на страните от НАТО и Русия ще се срещнат в рамките на Съвета НАТО-Русия, за да дискутират сътрудничеството и да разширят отношенията си.

Тази година постигнахме добър прогрес в практическото сътрудничество, в области като Афганистан, контратероризъм и борбата срещу разпространението на наркотици. Придвижваме се в правилната посока. Но е нужно да вложим нова енергия в нашите отношения и да видим как можем да увеличим сътрудничеството през следващите години", заяви Расмусен.

Дискусиите за мисията на НАТО в Афганистан и срещата на Комисията НАТО-Грузия са запланувани за утре.