Икономическата криза помага за изграждането на "европейския проект" като по-тесен от всякога съюз. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от europe.bg.

Той отрече затрудненията да се използват като извинение за "заграбване на сила от Брюксел" по отношение на суверенитета на страните в областта на икономическите въпроси.

Според Барозу по всички мерки ще бъде постигнато съгласие в сътрудничество с националните власти, тъй като в критичната ситуация лидерите от ЕС по-лесно се съгласяват да сключват споразумения.

"Отново, можем да видим, че кризата може да ускори взимането на решения, като помогне за кристализирането на политическата воля. Решенията, които изглеждаха непостижими едва преди няколко години или дори преди няколко месеца, сега са възможни", каза още той.

Едва миналата седмица Обединеното кралство се съгласи, след пет години противопоставяне, да приеме новите правомощия на Комисията за проверка на националните икономически статистики.

Тогава служител от британското правителство обясни, че "през последните месеци се промени много и хората са готови да приемат някои неща, с които не биха се съгласили едва наскоро."