Разговорите между световните сили и Иран за ядрената програма приключиха без споразумение, съобщи БиБиСи.

ЕС обяви, че техните позиции „остават далеч една от друга". Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън потвърди, че не е постигнато споразумение.

Стана ясно, че позициите...реално остават далеч една от друга", изтъкна Аштън.

За съжаление ние не можем да постигнем пробив и все още сме в началото, каза от своя страна руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който представя Русия на срещата. Той потвърди, че „има липса на резултати".

Рябков заявил за руската агенция „Интерфакс", че е необходимо да се анализират причините защо отсъстват конкретни резултати в проведените преговори по ядрения проблем в Иран в Алмати.

Страните са се съсредоточили върху основните въпроси за изграждане на доверие, това е сериозен резултат", каза Рябков. Иранците представиха свой подход, който в определени моменти се доближава до този на „Шесторката" (Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и САЩ), каза той, но подчерта, че трудно е да се намери обща основа.

Той подчерта, че не съгласувана нова дата и място за следващата среща.

Иран е решителен по отношение на международното признаване на правата на страната да обогатява уран и настоява условието да бъде част от всяко споразумение.

Световните сили от своя страна искат Иран да предприеме първата стъпка - прекратяване операциите по обогатяване на уран с висока чистота и затваряне на военния бункер Фордо, където се извършват такива дейности преди да признае ядрените права на Иран.

Последните разговори между тях се проведоха в същия град на 26-27 февруари. Между днешните преговори и последните се проведоха разговори на експертно ниво в Истанбул на 18 март.