Софийският апелативен съд е намалил присъдата на Николай Русинов - Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Със свое решение апелативните съдии са заменили доживотния затвор с наказание „лишаване от свобода" за срок от 19 години.

Припомняме, Софийският градски съд (СГС) призна Чеци за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина и го осъди на доживотен затвор с първоначален строг режим. Постановени бяха и по 150 000 лева кръвнина за всеки от родителите на починалата, тоест общо 300 000 лева.

Пред Апелативния съд прокуратурата поиска доживотен затвор и настоя присъдата на първоинстанционния съд да бъде потвърдена в цялост.

Прокурорът изтъкна, че по време на въззивното съдебно следствие установените факти не са били разколебани, а се е потвърдило, че именно Русинов е автор на престъплението.

В правото си на последна дума пред съда подсъдимият Николай Русинов поиска всички процесуални нарушения на първа инстанция да се считат за основание за отмяна на присъдата. Той бе категоричен, че не е извършител на престъплението и не желае да бъде съден за него.

Апелативният съд е анализирал доказателствата по делото и е преценил, че на Чеци не трябва да му бъде налагано най-тежкото наказание. Апелативните магистрати не са се съгласили с първоинстанционния състав, че Русинов е убил Яна в съучастие е други неустановени лица и че е извършил престъплението с особена жестокост.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд.

От Софийската апелативна прокуратура обявиха, че ще протестират. Те смятат, че наказанието е явно несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца.