Дни след обявения за краен срок 31 март, споразумението по ядрената програма най-сетне бе постигнато между представителите на Иран и Шесторката, предадоха световните информационни агенции.

Участниците приветстваха първо в кратки съобщения в "Туитър" постигнатото в четвъртък.

"Голям ден!", написа американският държавен секретар Джон Кери и изрази огромна благодарност на преговорния си екип.

"Добри новини", сподели върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също обяви за постигнатия пробив след инфарктни последни дни на преговори, в които страните обявяваха, че напредък има, но все още остават различия по ключови въпроси.

По думите му, всички санкции наложени на страната, ще бъдат отменени.

Президентът Хасан Рохани обяви също в социалната мрежа, че "е намерено решение по ключовите параметри. "

Могерини и и Зариф дадоха съвместна пресконференция, по време на която разкриха подробности и официално обявиха за отмяната на санкциите.

По думите на Могерини, резултатите дотук дават надежда за постигане на окончателното споразумение до крайния срок 30 юни, която ще изисква и одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Работи се по текста на споразумението. Предвижда се сътрудничество в областта на ядрената безопасност.

Ключовите акценти от рамковото споразумение между Иран и "Шесторката"
Още...

Според договорката, ядреният обект "Фордо" ще има право на ограничен капацитет за обогатяване на уран. Агенцията за мониторинг ще има достъп до технологиите в Иран.

Зариф повтори същите думи, но на фарси.

Американският президент Барак Обама също направи изявление по темата, в което очерта основните параметри на договорката и заяви, че те са така поставени, че ако Иран излъже международната общност, това няма как да остане скрито, защото мониторингът предполага тази държава да бъде най-наблюдавана в целия свят.

По думите му, не Иран и неговата администрация са се договорили, а Иран и Шесторката. Обама също благодари на отделните страни в Шесторката и на Джон Кери.

Той обърна внимание и на ролята на Конгреса за санкциите, които с днешното споразумение ще отпаднат. Сега Конгресът трябва да има по-конструктивна роля, защото ако бъде провалена сделката, светът ще вини САЩ. Разглежданите проблеми за по-големи от политиката, те са проблеми на войната и мира, подчерта той.

Припомняме, че той бе срещу налагането на допълнителни санкции на Иран от Конгреса и блокира законоптоекта, тъй като той би попречил на мирните преговори.

Конгресмени републиканци по-късно заявиха, че това е отклонение от поставената програма на президента.

По думите на Обама, работата не е приключила и мирът не е гарантиран, но това е историческа възможност да се спре разпространението на ядрените оръжия по света.

Той припомни, че Израел е основен противник на постигането на споразумението, но според него това е най-добрата възможност и за Тел Авив.

Както се очакваше, Израел критикува мирното споразумение. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че това е заплаха за страната му. В изявление, разпространено от пресслужбата му се повтаря познатата теза, че така се улеснява сдобиването на Техеран с ядрено оръжие, което ще бъде използвано за терор в региона, припонят се и агресивни изявления на ирански власти срещу Израел.

Според  „Франс прес”, позовавайки се на местни ирански медии, Иран ще сведе центрофугите си за обогатяване на уран до 6 хиляди от 19 хиляди. Източник пък заяви пред Ройтерс, че Иран и „Шесторката” са постигнали съгласие 2/3 от настоящия капацитет на Иран да обогатява уран да бъде замразен и да бъде под мониторинг в продължение на 10 години.