На всяка цена да бъде променен имиджът на митниците.
Към това каза, че е устремен новият шеф на Агенция Митници Христо Кулишев.

Той поясни към каква промяна се насочва - да се смята, че митническият служител живее и се издържа само от заплата, която получава.

Кулишев каза, че има служители в митниците, които с действията си петнят цялата администрация, но според него броят им е незначителен.

Първите мерки срещу корупцията, които ще предприеме, както каза Кулишев, ще са уволнения.

Ще бъдат освободени хора, които имам достатъчно основание да смятам, че са некоректни и непочтени, каза Кулишев.

Той допълни, че има предвид хора, които се възползват от служебното си положение за лични облаги, но бе категоричен в отказа си да посочи сега имената или длъжностите им.

До два месеца Кулишев възнамерява да отстрани некоректните и непочтени служители.

За така наречения „касиер" Кулишев е категоричен, че това е измислена фигура, както и за „началника".

Според Кулишев става въпрос за нескопосана измислица - в нея се говори за „вдигнати бариери", което е терминология от преди 15 години, отбеляза той.

Новият митнически шеф припомни, че е призовал чрез пресата въпросния началник да се обърне към прокуратурата и подчерта, че е длъжен да го направи и да посочи кое е лицето, кой е касиерът.

Пак призовавам онзи притеснен началник, ако въобще съществува такъв, да каже кой е този касиер, каза Кулишев.

Новият шеф на митниците каза, че няма критични бележки към старото ръководство и добави, че може би разликата между предишния и сегашния ръководен екип е в администрирането.

Кулишев представи своите заместници, двама от които са новоназначени - Красимир Николов, който ще отговаря за митническите режими и процедури, тарифната политикау статистиката и автоматизацията и Христо Арабаджиев, който идва от гранична полиция и поема правния ресор в агенцията.

Третият зам. директор Румен Божинов е от предишния екип и се занимава с митнически разузнавания и последващ контрол.

Зам. министърът на финансите Кирил Желев изтъкна важността на митниците и подчерта, че Агенция Митници по отношение на ДДС изпълнява задача равностойна на тази на НАП.
А по отношение на акцизите задачата й е достатъчно напрегната и се изпълнява само от агенция митници.