Съдът в Кипър осъди на четири години затвор член на „Хизбула", който се смята, че е подготвял атентат срещу израелски туристи в островната страна, предаде „Франс прес".

24-годишният Хосам Талеб Якуб е признат за виновен по пет обвинения. Включително участие в престъпна организация, вземане на участие в престъпно деяние и пране на пари.

Няма никакво съмнение, че това са сериозни нарушения, тъй като при извършването им, най-малко се застрашава сигурността на израелски граждани и цели на територията на Република Кипър", мотивира се съдът.

Дори и целите да не са изпълнени, вреди се на безопасността на гражданите и на правната система, добавят от съда.

Преди съда да обяви присъдата е взел под внимание фактът, че 24-годишният Хосам Талеб Якуб е сътрудничил с полицията и че е бил вербуван от групировката на 19 години.

Той можеше да получи 14 години затвор.

Неговият адвокат обяви, че не е извършил никакво престъпление и има чисто минало, също така не е притежавал оръжия или експлозиви.

В края на февруари Хосам Талеб Якуб потвърди, че е член на ливанската групировка „Хизбула" и е наблюдавал такива места, които често се посещават от израелски туристи.
Якуб е заявил, че е използвал кодовото арабско име „Уаел" и че организацията му е плащала по 600 долара на месец. Якуб поясни, че неговият възложител, познат с името Айман, му е наредил да събере информация за пристигащите самолети на израелската компания Кнафаим-Аркия в Ларнака.

Самият той изтъкна, че не е имал за задача да нарани израелски туристи в Кипър, включително да поставя експлозиви в самолети или кораби.

Якуб призна, че е бил изпращан от „Хизбула" в Анталия, Амстердам и Лион, градски центрове, в които има голямо израелско присъствие. Той е посещавал местата като бизнесмен.

Според експерти от разузнаването на САЩ и Израел, Якуб е „малък играч" във веригата.

Хосем Талеб Якуб, който има ливански и шведски паспорт, е арестуван две седмици преди атентата в Бургас. В него е бил открит преносим компютър, който е съдържал регистрационните номера на туристическите автобуси, които превозват израелци.
Якуб е събирал информацията между ноември 2011 и януари 2012 година, както и в първата седмица на юли 2012.

Кипър е известна дестинация за израелски туристи. През 2012 година страната е посетена от 39 420 израелци.