Лондонската полиция е спряла самолет на пистата на летище „Хийтроу", за да свали 15-годишно момиче, което искало да се присъедини към джихадистите в Сирия, съобщава АФП.

Антитерористите се втурнали в най-натовареното европейско летище и спрели самолета, който отлитал за Истанбул. Те наредили самолетът да се върне, когато той маневрирал на пистата преди да излети.

Момичето, което било от района „Тауър Хамлетс" в източната част на Лондон, тайно спестило пари, за да си купи билет. То е върнато на семейството му.
„Полицията е установила момичето и го е върнало вкъщи невредимо, след като полицията получила сигнал, че е изчезнало", заявяват от Скотланд Ярд.

Летище „Хийтроу" отказва коментар по случая.

Случаят е повод да се повиши загрижеността за броя на момичетата и младите жени, които пътуват към Сирия и Ирак.

Около 500 британци са заминали в чужбина, за да станат джихадисти, много тях са се присъединили към групировката „Ислямска държава".

През август нивото на терористична опасност във Великобритания бе повишено до сериозно - предпоследното от петстепенната скала. Това означава, че вероятността за терористична атака е много голяма.

Няколко тийнейджъри са сред тези, които са заминали в чужбина, за да се присъединят към джихадистите от „Ислямска държава" или друга подобна групировка.

Междувременно шефът на лондонската полиция Бърнард Хоган-Хоу информира, че британската полиция е осуетила 5 опита за терористични атаки в последните четири месеца.

Няма съмнение, че във Великобритания има екстремисти, които са толкова опасни, колкото стрелеца от кафенето в австралийския град Сидни, каза шефът на полицията. Последният предотвратен терористичен акт се е случил само дни преди този в Сидни.