Македонската полиция обяви, че ще бъдат повдигнати обвинения на четирима души за опит за свалянето от власт на правителството, включително - според високопоставен правителствен служител - на лидера на основната опозиционна партия, Социалдемократическия съюз на Македония.

От полицията допълват, че заговорът включвал опит за мобилизирането на спецслужбите срещу правителството и шантажирането на премиера Никола Груевски да разпусне правителството си и да свика предсрочни избори.

Високопоставеният правителствен служител, който е отказал да бъде назован, е казал пред „Ройтерс", че един от заподозрените е Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз, който е правил дръзки коментари в македонските медии.

„Това е очевиден опит от страна на правителството да предотврати разгласяването на техните престъпления и всичко лошо, което това правителство направи", цитират македонски медии част от казаното от Заев.

Перспективата Заев да бъде вкаран в затвора заплашва с по-нататъшно задълбочаване на политическото разделение в бившата югославска република, след като социалдемократите бойкотират парламента почти от година насам, тъй като смятат, че последните парламентарни избори са били фалшифицирани.

„За първи път от обявяването на независимостта, вътрешното министерство е реализирало случай, при който ние спряхме опит да бъде застрашен конституционния ред - недемократично завземане на властта", заяви говорителят на вътрешното ведомство Иво Котевски.

Котевски не посочи заподозрените поименно, но заяви, че те включват бившия шеф на разузнаването, съпругата му и 40-годишен лидер на политическа партия от град Струмица в Източна Македония, описание, в което Заев се вписва.

Трима от заподозрените са арестувани. Заев не е задържан, като засега не е коментирал ситуацията.

Социалдемократическата партия на Заев е основният политически съперник на дясната ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски, който е на власт от средата на 2006 г.