13-ият международен София Филм Фест стартира на 5 март в Зала 1 на НДК.

Седмица преди това съвместно с посолството на САЩ фестът ще предложи уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. Прожекциите ще стартират на 28 февруари в Дома на киното в София.

Джармуш е роден на 22 януари 1953. Завършва Нюйоркската филмова академия и през 1980 година заснема на 16-милиметрова лента първия си нискобюджетен филм "Вечен отпуск", чийто бюджет е само 15 000 долара.

Първоначално замислен като късометражен, но прераснал в пълнометражен, е и вторият му филм - "Stranger than Paradise" (1984), създаден по рок хита "I Put A Spell On You". Филмът е удостоен с наградата за дебют на кинофестивала в Кан - "Златна камера" и със "Златен леопард" на фестивала в Локарно.

През 1986 година се ражда идеята за "Кафе и цигари" - черно-бели образи, обединени във филм около пиенето на кафе и пушенето на цигари - творба, към която Джармуш добавя нови сегменти чак до 2003-та, когато комичните ситуации около обсебващата привързаност към кофеина и никотина успяват да конструират завършен филм.

Една от най-известните му творби, спечелила му популярност по цял свят, е "Мъртвец" с Джони Деп в главната роля. През 1996 г. филмът е удостоен с Европейска филмова награда и с приза на Нюйоркската филмова критика.

Три години по-късно излиза "Дух куче: Пътят на самурая" с Форест Уитакър, филм в който Джармуш доброволно се отказва от холивудските клишета.

За музикален фон на своя разказ режисьорът е избрал гангстерския рап от RZA (от "Ву-Танг Клан") в комбинация с импровизирани джаз напеви. Филмът е доказателство за оригиналните и авангардни идеи на Джармуш, които с киноезика си успяват да стигнат до публиката и да я накарат да мисли.

"Прекършени цветя", удостоен е с наградата на журито от Кан 2006, е последният филм на Джим Джармуш, показван у нас. Оставайки верен на стила си, Джармуш е сценарист, режисьор и продуцент на филма си.