На кой са исканията въобще не ги знам. Знам като главен секретар, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдебното производство.

Така с пример от личната си кариера министър-председателят Бойко Борисов обясни нуждата от съдебна реформа. Той не е доволен от факта, че след консенсуса, който политическите партии са показали при приемане на съдебната стратегия, сега реформата не върви заради конституционните промени.

Хронологично Борисов припомни упоритата работа на кабинета по съдебната реформа, като не пропусна да отбележи, че лично отишъл да я представи заедно с министрите Христо Иванов и Румяна Бъчварова.

От тук нататък единствената необходимост беше да се отиде в парламента, една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система, недоволен е премиерът от липсата на прогрес.

Според Борисов е имало вече договорено съгласие за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - на съдиите и на прокурорите.

Съдиите да се избират от тях самите, отдолу нагоре и да няма никакво вмешателство, била основната консенсусна идея, както и да се усилят функциите на Инспектората към ВСС. Да може съдиите да контролират съдии - нито аз да трябва да се изказвам, нито прокурор, нито политици, а самите съдии да контролират действията на съдиите, които нарушават процеса - забавяне на дела или мотиви, които не отговарят изобщо на истината, аргументира Борисов представата си за нужната промяна в системата.

Това не е реформа на Христо Иванов, а на кабинета, отсече премиерът, като определи по този начин и пенсионната и здравната реформи. По думите му той е готов отново да търси съгласие от парламентарно представените партии, тъй като това ще е крачка напред за страната.

Единственото, което знам, е, че се води някаква престрелка - абсолютно безсмислена и неустройваща най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някакви междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС, разтълкува Борисов препятствията пред реформата.
Доказателство за това той съзря и във факта, че миналата седмица ВСС го покани да присъства на редовно заседание на Съвета. По каква работа да ходя, ако не отида, ще кажат - той не ни уважава, ако отида - ще кажат, ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС, раздвоен е в решението си Борисов.

Премиерът поиска от всички страни „малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите". Той призна, че когато се говори за такава важна промяна в Конституцията, трябва да се влезе в диалог с опозицията и това не може да стане, като „им говориш, че са мафия, некадърници или психически луди". Как ще отидеш да ти подкрепят подобна реформа. Те няма да го направят, убеден е премиерът.

Борисов сподели, че му се вижда неправилно да залагаме стабилността си като страна заради личностни конфликти. Това е глупаво, неправилно, ненужно и сякаш някой иска да спъне съдебната реформа, говорейки и коментирайки, прецени той, запитан какво мисли за предстоящия днес протест, който ще иска довечера оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

Във времена, когато съм бил поставен под натиск, партията ми е била под натиск. Най-важните хора, включително и аз, бяха разкарвани по прокуратурата, не съм си позволил да дам или кажа една лоша дума, заради организацията, наречена прокуратура. Забранил съм и по линия на съда да се казва. Моля, всички да се върнат крачка назад, да успокоят нападките, апелира премиерът всички страни, замесени в дебата по съдебната реформа.