Турция обяви амбициозен "мегапроект" за изграждане на тунел на три нива под Босфора, който да свързва азиатската с европейската част на Истанбул, съобщава „Франс прес".

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви това като предизборно обещание преди парламентарния вот през юни, наричайки проекта „предвестник на новата Турция".

Той подчерта, че 6,5-километровият тунел ще бъде свързан със съществуващите пътни и жп артерии в Истанбул и ще има за цел да облекчи интензивния трафик в столицата.

Проектът е оценяван на 3,5 милиарда долара, но транспортният министър Лютви Елван подчерта, че държавата няма да похарчи „нито една стотинка".

По думите му компанията, която ще изгради проекта, ще плати разходите по изграждането му, а после ще си върни парите от таксите за преминаване. Очаква се тунелът да бъде завършен през 2020 година.

Това един от няколкото проекта, които правителството обяви през последните години.

Първият железопътен тунел под Босфора, който е първият в света тунел, свързващ два континента, бе открит през октомври 2013 г. Втори тунел под Босфора, предназначен за автомобили, е в строеж и трябва трябва да влезе в експлоатация през 2016 г.

Анкара съобщи, че ще изгради канал през Истанбул, който ще позволява на корабите да преминават от Мраморно море в Черно море, заобикаляйки Босфора.

Критиците на президента Реджеп Ердоган не одобряват грандоманските му планове, които също включват нов мост над Босфора и трето летище в града.