За момента няма потвърдена информация за българи, участващи в терористични групировки. Тази възможност обаче не се изключва напълно занапред.

Това стана ясно от доклада на шефа на ДАНС Димитър Георгиев пред форума "Сигурността в Югоизточна Европа 2015".

По думите му, в момента работим по нов документ за противодействие на тероризма и радикализацията. Георгиев отчете, че от старта на бежанската вълна към Европа България е спряла на границата си близо 61 хиляди незаконни имигранти от навлизане в най-стария континент.

Засега сме остров на спокойствието предвид ситуацията в региона, доволен е шефът на родното ФБР. Все пак той отчете, че растат рисковете за националната сигурност. По думите му положителен факт остава това, че България все още е пункт за преминаване, а не крайна дестинация на бежанците.

Същият извод наложи и външният министър Даниел Митов. Той е притеснен от инфилтрацията на чужди бойци по каналите за трафик на бежанци. Ислямска държава е коренът на проблема и без той да бъде изтръгнат, окончателно решение няма да има, убеден е дипломат номер едно.

Колегата му военен министър Николай Ненчев отчете като генерален проблем за световната сигурност и разрастващата се мрежа за набиране на доброволци за редиците на Ислямска държава. По думите му, е притеснително, че расте броят на европейците, които се вливат в редовете на радикалните терористи.