Сирийски бежанци, които временно пребивават в лагери на турска територия, обявиха гладна стачка в знак на протест срещу лошите условия, съобщава РИА Новости.

В разпространено до медиите съобщение се посочва, че бежанците от два лагера, които се намират там от повече от месец, обявяват гладна стачка заради лошите условия на живот в лагерите, които в момента се явяват единственото безопасно убежище. Те се оплакват от лошата храна и ниското качество на медицинското обслужване.

Освен това сирийските бежанци поискаха от турските власти да открият други канали за доставка на хуманитарна помощ, която в момента е предоставяна от организацията „Турски полумесец."

Съгласно последните данни на министерство на извънредните ситуации на Турция на нейна територия убежище се потърсили 15 315 сирийски бежанци, като от тях 4 509 са се свърнали по родните места.

В същото време потокът от бежански по направление Сирия-Турция не стихва предвид продължаващите атаки на сирийската правителствена войска срещу демонстрантите в северните райони на страната.

Размириците срещу режима на президента Башар Асад започнах в средата на месец март. По данни на опозицията и правозащитниците от началото на антиправителствените демонстрации в страната са загинали над 1 200 човека.