Вътрешният министър и колегите му от другите служби се похвалиха с добрата работа по време на съвместната операция „Шок". Цветан Цветанов обясни на брифинг в МВР и в присъствието на представители на Европол, италианското посолство и Secret Service, че четиримата лидери на престъпната група са задържани на територията на България.

Той обаче призна, че все още има 15 души, които не са издирени и „може да са навсякъде по света". Цветанов обясни, че за тях е издадена Европейска заповед за арест и когато преминават границата на съответната страна, ще бъдат арестувани и изпратени в Италия, където ще продължи разследването.

Цветан Цветанов изтъкна, че повечето от арестуваните имат криминални регистрации за различни престъпления - кражби, грабежи, отнемане на МПС-та и др.

Вицепремиерът посочи още, че естествен партньор на българската полиция е съдебната система и отправи благодарности на всички окръжни съдилища, които са осигурили възможните ресурси за гледането на мерките за неотклонение на всички задържани в България.

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик от своя страна отправи благодарности към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за оказаното съдействие от ГДБОП на Сикрет сървис при провеждането на операция „Шок".

По думите му, благодарение на усилията и сътрудничеството между правоохранителните агенции, е била разбита една изключително крупна криминална организация, което по думите на Уорлик ще спести на финансовите институции и данъкоплатците в България и САЩ милиони долари от потенциални финансови загуби.

Американският посланик си позволи да прочете благодарностите към вътрешният министър на български език. Уорлик припомни, че трансграничната организирана престъпност не е ограничена от национални граници.

„Международното сътрудничество и съвместните разследващи действия, демонстрирани по време на операция „Шок", осигуриха равен старт за правоохранителните органи и нанесоха сериозен удар на този тип организирана престъпна дейност", категорично заяви Джеймс Уорлик.