Не е постигнато споразумение при преговорите между работодателите, синдикатите и правителството относно повишаването на осигурителната вноска с 2%.

В това бе категоричен председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Така той категорично опроверга социалния министър Тотю Младенов, който вчера обяви за напредък на преговорите в трастранния формат.

Компромис може да бъде постигнат само при условията, посочени по-рано от работодателите, каза Божидар Данев.

Налице е втвърдяване на позициите на синдикатите, а работодателите никога не биха се съгласили на вдигане на здравната вноска, ако тези условия не бъдат изпълнени.

На днешната неформална среща се очаква Министерството на финансите да представи своите разчети, за да се преговаря конкретно в рамките на Тристранния съвет по предложенията за промени в Кодекса за социалното осигуряване.

След неофициалните разговори миналата седмица Божидар Данев заяви пред журналисти, че всички трябва да поемат негативите на реформата, в това число военни, МВР, правосъдната система, част от работодателите и заетите.

Припомняме, миналата седмица представителите на работодателите напуснаха Националния съвет за тристранно, като отпор на намерението на правителството да увеличи пенсионните вноски.